főoldal készparketták fektetés olaj-viasz felületek színezett burkolatok fizika újdonság a hangszigetelés alapjai

info

Padlófűtés és parafa

Floorheating and Corkfloors 

Bodenheizung und Korkboden 

Bár a parafa kiváló szigetelőanyag, a belőle készült burkolólapokat mégis javasoljuk padlófűtéshez is.

Padlóburkolatok padlófűtéshez

Nem is gondolnánk, hogy a padlófűtés milyen régi hagyományokra vezethető vissza.  Ezekből a hagyományokból fakad az is, hogy a padlófűtött helyiségeket kőburkolattal látták el.  Tudnunk kell azt is, hogy az ókori mediterrán éghajlatú Rómában nem kellett magas fokon fűteni. Később, a XX. században már a hidegebb éghajlatok alatt is készítettek padlófűtést. Sokan csakis ilyen módon akarják felmelegíteni szobájukban a hideg téli napok levegőjét. Optimális esetben azonban a padlófűtés csupán temperáló fűtés.  Akár főfűtés, akár kiegészítő fűtés, a csövekben folyó víz hőmérséklete nem lehet magasabb, mint 35 ºC,  a burkolat aljzata pedig nem magasabb 26 ºC-nál.

Ilyen körülmények között nem csak kőburkolatot, hanem fa - illetve parafa burkolatokat is beépíthetünk. Természetesen csak azokat, amelyeket a gyártó ajánl, és beépítésükért garanciát vállal.

A parafa, noha közismerten jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, mégis bizonyos parafából készült burkolatok padlófűtéshez is alkalmazhatók. Ilyen pl. a  3,2-4 mm vastagságú ragasztható  parafa burkoló lap.

Ez átengedi a fűtőcsövek hőjét, ugyanakkor nagyon kellemes, egyenletes melegérzetet nyújt. Már eredendően kellemes tapintású ez a felület, nincs hidegérzetünk, ha ráállunk.

A felfűtési idő némileg növekszik, azonban kárpótol az azonnali komfortérzet.

A teljes felületen ragasztandó lapokat 30x30 cm, 60x30 cm, illetve 90x15 cm méretben gyártják, ezeket külön-külön, és egymással kombinálva is be lehet építeni. 

A gyártó már a pattintós kiképzésű, 10-12 mm vastagságú készparkettákat is ajánlja, mivel az egyes rétegek  együtt tudnak dolgozni a hőtágulás során.

 

A fektetésnél az alapvető előírásokat be kell tartani, amelyek egyrészt az aljzatra, másrészt a fűtés beállítására vonatkoznak:

  1. Burkolásra csak olyan aljzat alkalmas, amely sima, szilárd, zsír- és pormentes, utólag nem nedvesedhet, és a burkolás előtti nedvességtartalma nem haladja meg a 2%-ot, gipszesztrichnél a 0,5%-ot. (A nedvességtartalmat ajánlatos CM-készülékkel megbízhatóan megvizsgálni.
  2. Fektetés előtt három héttel a padlófűtő rendszert először fel kell fűteni, majd két nappal a munkálatok előtt fokozatosan vissza kell hűteni. A padlófűtésnél a padló ideális hőmérséklete 26 Cº. Újra felmelegíteni a rendszert csak a burkolás után három nappal szabad. Ezeket az előírásokat más burkolatnál is be kell tartani, de a parafánál különösen oda kell figyelni.  Egyes kivitelezők az aljzatba beépítenek egy patront. Ez a patron elpattan, ha „megfő” az aljzatkiegyenlítő. A fent említetteket egyébként az épületgépészeti szabványok írják elő. 

3. Nagyon fontos a tárolási és klimatizálási előírások betartása: a lapokat az eredeti csomagolásban pár napig a burkolandó helyiségben kell tárolni. A fektetés idején az aljzat homérséklete minimum 15 Cº, a levegő hőmérséklete minimum 18 Cº legyen.  A levegő relatív páratartalomra vonatkozó adatokat is figyelemmel kell kísérni (40 % és 75% között).

4. Amennyiben mégis kételyeink támadnának, úgy javasolunk alátétfólia beépítését. Ez javítja a fűtés hatásfokát. A padlófűtés során a hőátadás nemcsak a fűtendő tér felé történik, hanem az ellenkező irányban is. A többrétegű (poliészter, alumínium és légbuborékos polietilén) alátétfólia csökkenti a fűtőcsövek alatti tér felmelegedését, illetve a hősugarakat a fűtendő tér felé veri vissza. Ugyanakkor egyenletesebb lesz a padló hőmérséklete.

Az előírások betartásával, szakszerűen elkészült burkolat igen sok örömöt szerez a lakásban élőknek

A burkolattípust nagy szín- és mintaválaszték jellemzi, díszítőrétege lehet valódi fa és parafa. 

Ha olyan helyiséget burkolunk, amelyikben a burkolatot gyakrabban éri víz (pl. konyha), úgy azt javasoljuk, hogy a lapokat a beépítés után alaposan tisztítsuk meg, majd egy rétegben lakkozzuk le, hogy a fugákon keresztül ne hatolhasson be a víz.  Természetesen ezekhez csakis speciális, parafához való, rugalmas lakkot szabad használni.

A hosszú élettartam és a természetes szépség megtartása érdekében érdemes a padlónkat azokkal a tisztítószerekkel karbantartani, amelyeket a gyártó ajánl. Egyre mindenképpen felhívjuk a figyelmet, mindig csak puha, nyirkos ronggyal takarítsunk!

Ha a fent említett előírásokat betartjuk, igen sokáig élvezhetjük a különleges, egyedi és igen magas komfortérzetet nyújtó burkolatunkat.

főoldal készparketták fektetés olaj-viasz felületek színezett burkolatok fizika újdonság info