Parafa parketták Parafa és a fizika a hangszigetelés alapjai miért jó az olaj-viasz felületkezelés? Kivitelezés Festett burkolatok

Sugárzás elleni szigetelés Újdonság Cikk sitt nélkül

Referenciák

főoldal

Parafa a lakásban

Az anyag, ami hidegen is meleg

Hogyan is kerül a parafa a lakásba? Ahogy azt Dom Perignon apát kitalálta, dugóként kiválóan muködik az anyag. A kéreghántást követoen a lapokat egymásra rakják, majd egy présgépben nagy nyomás alatt egyenes táblákká sajtolják. A táblákat szeletelik, majd ezekbol a csíkokból vágják ki a dugókat. Ahogy a pogácsaszaggatás után megmarad egy jó adag tészta, úgy marad meg a parafából is egy jókora darab. Ezeket a darabokat megorlik, és a granulátumot újból felhasználják. Vagy ismét parafa dugót készítenek belőle, vagy granulátum marad belőle és szigetelő anyagként beépítik – mondjuk perlit helyett, vagy újabb terméket készítenek belole. A granulátumot tömbösítik, vagy lemezt hengerelnek belole. A szemcséket saját gyantatartalmuk vagy hozzáadott gyanta – kesudió gyantája – tartja össze. A lényeg az, hogy természetes alapanyagot tartalmaznak a termékek.

Az építőipar részére elsosorban szigetelőés burkoló lapokat gyártanak, de felhasználják a gépiparban is tömítoanyagként, a szerkezetépítés terén hézagkitöltoként. Ötletes emberek ajándéktárgyak készítenek belőle, apró dobozokat, hajcsatokat, alátétetek, pénztárcát, táskát, de varrnak díszpárnát, nyakkendőt, mellényt, vagy akár egy egész öltönyt is. Ezek persze nem a legfontosabb területek, ami mindenkinek, de legfőképpen egy gyermekes családnak érdekes lehet, az a parafából készült burkoló anyagok széles körű kínálata.

Lakásunkban burkolhatjuk falainkat, padlóinkat, mindenképpen melegebb érzetünk lesz. A parafa egyik legértékesebb tulajdonsága, hogy kiváló a hőtartó és a hangcsillapító képessége.

Az a lakás, amelyet parafával burkolunk, komfortosabb, a falak nem hideget sugároznak, ha megérintjük, selymes, meleg a tapintása. Az anyag nem ázik át, ugyanakkor lélegzik. Ha kiszelloztetjük a szobákat, nem hulnek le a falak, sot az alaphomérsékletet is alacsonyabban tarthatjuk, mivel a melegérzet érzékelhetően emelkedik. Az egész napok ácsorgás, a kövön járás megviseli a szervezetet, foleg a csontvázat. A parafa puha és rugalmas, mezítláb is lehet járni rajta. A gyermek akár egész nap a földön játszhat, kúszhat-mászhat, akkor sem fázik meg. Akkor sincs gond, ha nincs padlófűtés, a kővel ellentétben ez az anyag még hidegen is meleg.

Nézzük, milyen termékeket kaphatunk parafából?

Említettem már a falburkolókat.

Ezekből készítenek lapokat és tekercseket is, különféle színben. A jobb minőségű lapok vastagsága három milliméter, a méretük általában 60x30 cm.

A felrakásuk elég egyszerű, aki azonban nem az a barkácsolós kedvű, annak sem jelent nagy anyagi problémát a kiviteleztetése.

A tekercs felragasztása már inkább igényli a gyakorlatot, de aki járatos a tapétázásban, annak nem jelent problémát.

Bármilyen terméket is válasszunk, mindig az az alapveto igény, hogy a fogadó felület legyen száraz és pormentes. A vakolat ne peregjen, ne látszódjanak zsíros vagy netán tán gombás foltok, ne legyen vizes a szerkezet.

A legmegfeleőobb akkor a környezet, amikor a levego 20 °C-os, és a relatív páratartalom 50-65%. Ez teljesen értheto, az összes élő szervezet ilyen környezetben érzi jól magát, mi magunk, emberek is.

A rögzítést kontaktragasztásos technológiával végezzük. A kontaktragasztás lényege, hogy mindkét felületet, a lapokat és a falat is be kell kenni ragasztóval. Legjobb, ha a műveletet szivacshengerrel végezzük. A ragasztó, amelyet a gyártó ajánl, egy fehér színű, az egészségre teljes mértékben ártalmatlan anyag, oldószert nem tartalmaz. A szer felhordása után meg kell várni, hogy teljes mértékben megszáradjon, átlátszóvá váljon. Erre azért van szükség, mert akár minden fafajta, a parafa is magába szív némi nedvességet, ezáltal kitágulhat. Mivel mindemellett még rugalmas is, ezért a gyakorlatlan kivitelező az illesztéskor megpróbálja nyújtogatni. Ami rendszerint sikerül is. Ennek azonban az lesz a következménye, hogy ugyan az első napokban tökéletesen illeszkednek a lapok, és gyönyörű, egybefüggő a felület, de az idő multával a víz elpárolog, a lapok zsugorodnak, és fugák keletkeznek. Ez pedig máris nem olyan szép látvány, kivéve, ha valaki pont ezt szereti. Mit is tehetünk, hogy a felületünk mindig egyenletes maradjon? Szépen kivárjuk a teljes száradási időt. Nem nyújtjuk a lapokat, sokkal egymáshoz „pattintjuk”. Arra is vigyázzunk, hogy a falat csak addig kenjük be a ragasztóval, ameddig burkolni akarjuk. A ragasztó maradványaiba por kerül, a fedetlen felület besárgul, és ezeket a csúnya foltokat elég nehéz eltávolítani.

Ne ijedjünk meg ezektol a soroktól, nem bonyolult az eljárás, pár lap felrakása után nemcsak gyerekeknek való, hanem valódi gyerekjáték a burkolás.

Mi sem jelent jobb megoldást a kiságy mellé vagy a lépcsofeljáróhoz, mint egy szép, színes, könnyen szabható, könnyen felrakható, majd később könnyen takarítható parafa falburkolat?

Google