:parafa főoldal referenciák hőszivattyúk

sugárzás elleni szigetelés parafával újdonság cikk sitt nélkül egyedi pálmafa bútorok felújítás egyszerűen

parafa és a fizika a hangszigetelés alapjai miért jó az olaj-viasz felületkezelés parafa parketták kivitelezése festett parafa burkolatok parafa és falburkolás

parafa parketták

LÉPCSŐK BURKOLÁSA PARAFÁVAL

Bizonyára meglepő a cím, miszerint a lépcsőt parafával is lehet burkolni. Az előre gyártott lépcsőelemek nem mindig tetszenek a megrendelőnek, (nem illenek a burkolathoz vagy a bútorokhoz - kinek milyenek az elképzelései). Sokszor gondot okoz az, hogy az elkészült házban az igazi falépcsore már nem jut pénz, és ott marad a csúf, sokszor még el is zsaluzott betonlépcső.

A teljesség igénye nélkül említünk pár megoldást. Ha valaki járófelületként parafa felületet szeretne, akkor natúr, 4-6 mm vastag parafa lapokkal burkoltathat. Ezeket lehet színezni, vagy az erezetüket kiemelni. A lapokat nagy kopásállóságú, speciális parafalakkal kell három rétegben kezelni. A másik megoldást jelentheti a vinil rétegu, 3,2 mm vastag burkolatok alkalmazása. A lapok igen jó tulajdonságúak, könnyen beszabhatók, a jól előkészített, száraz, sima, pormentes felületre egyszeruen ragaszthatók. Van olyan termék, amelyik parafa, van, amelyik valódi fa díszítoréteggel készült. Szinte minden fafajtát megtalálunk a kínálatban. Lehet svédparketta, lehet szalagparketta, itt valóban csak a képzelet szab határt.

A lépcsők homlokfala (oromfala) pedig készülhet akár a falhoz illeszkedő fali parafa burkolatból is, de készülhet a járófelület anyagából is. A szegélyléc (takaróléc) lehet fémből vagy fából. A pozitív és negatív élek takarása is megoldható különböző fa és parafa idomokkal. A burkolástechnológiát régi és új betonlépcsőkre, meglévo faszerkezetekre, meglévő fémszerkezetekre, illetve hordlemezekre ajánljuk. Műszaki szempontból két alapvető elvárást támasztunk a járófelülettel kapcsolatban, az egyik a kopásállóság, a másik a csúszásmentesség. Mindkét követelményt maradéktalanul teljesíti a jól kiválasztott anyag, illetve a megfelelő tudással és körültekintéssel kivitelezett szerkezet.

Választhatjuk a legtökéletesebb anyagokat, szakszerű kivitelezés nélkül nem sokat ér. A kivitelezés alapja a precíz előkészítés, mivel csak sima, pontosan 90 °-os élképzésű orom- és fellépő felületen lehet pontos munkát végezni. Az új vasbeton szerkezet felülete nem elég egyenletes, a homlokfal (oromfal) nem függőleges. A régi lépcsők kopottak, töredezettek, csorbultak. A kopott lépcsőfelületeket vissza kell maratni, amíg szilárd nem lesz a fogadó felület. A homlokfalra egy lapot (pl. OSB-t) szerelhetünk.

A rögzítést gondosan végezzük el! Ez a lap mintegy zsaluként is működik. A lecsiszolt és megtisztított járófelületre alapozó réteg (megfelelő minőségu tapadóhíd) kerül, majd a hiányzó részeket ki kell pótolni, hogy sík felületet, illetve derékszögeket (oromfal él fellépő csatlakozásnál) nyerjünk. Csak jó minőségu segédanyagokat használjunk! Először az oromfalat burkoljuk, majd ezután a fellépőket. A burkolat ragasztását mindig a lépcsofokok élénél kell kezdeni. Ezután a a felületet kezelni kell, természetesen a burkolat típusától függően.

Utolsó fázisként a szegélyrendszer (íves vagy egyenes élszegély, lábazati szegély stb.) elhelyezésére kerül sor. A karbantartásról se feledkezzünk meg, erről a gyártó, a forgalmazó vagy a kivitelező szakszerű tájékoztatást ad. Használjuk tehát bátran az anyagot!

Vajda Blandina (Parketta Magazin)

Az alábbi képek Korona S. burkolómester munkái és fényképei.

parafa főoldal referenciák parafa parketták

sugárzás elleni szigetelés parafával újdonság cikk sitt nélkül egyedi pálmafa bútorok felújítás egyszerűen

parafa és a fizika a hangszigetelés alapjai miért jó az olaj-viasz felületkezelés parafa parketták kivitelezése festett parafa burkolatok parafa és falburkolás

hőszivattyúk